Baza podataka 1500 strucnih zena Srbije  
   O nama  Aktivnosti  Dokumenta  Publikacije  Galerija  Linkovi  Kontakt  

Ženska Vlada Srbije

Ministarstvo odbrane - Ivanka Baralić
Specijalista sudske medicine, članica nezavisne komisije koja je istraživala najteže slučajeve. Šef je Katedre za sudsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Njena doktorska disertacija "Sudsko-medicinski aspekti ubistva žena" je prvi stručni rad koji je obrađivao taj problem u bivšoj Jugoslaviji.

Ministarstvo dijaspore - Jelisaveta Karađorđević
Srpska princeza, ćerka kneza Pavla Karađorđevića. Rođaka princa Čarlsa, britanskog prestolonaslednika, i španske kraljice Sofije. Studirala je na Univerzitetu lepih umetnosti u Parizu. Osnovala je Fondaciju princeze Jelisavete, govori pet jezika.

Ministarstvo vera - Aleksandra Janković
Psiholog i psihoterapeut. Od 1990. je članica radne grupe za psihoterapiju psihoza na Institutu za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra. Postidplomske studije pohađa na Odseku pastirske psihologija na Bogoslovskom fakultetu

Ministarstvo pravde - Marijana Pajvančić
Redovna profesorka Katedre za javno pravo Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Predsednik je Udruženja za ustavno pravo. Članica je UO "Cesida" i jedan je od pisaca izbornog zakona koji je predložila ta organizacija.

Ministarstvo kulture - Zorica Tomić
Kulturolog, sociolog i komunikolog. Profesorka je Filološkog fakulteta i Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Univerziteta "Megatrend" i Beogradske otvorene škole.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave - Jelica Rajačić-Čapaković
Bivša pokrajinska sekretarka za rad, socijalnu politiku i rodnu ravnopravnost. Biolog sa zvanjem magistra. Jedna od inicijatorki i osnivačica Foruma žena Reformista, članica je Radne grupe za jednakost polova pri Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope.

Ministarstvo spoljnih poslova - Slađana Prica
Ambasadorka Srbije pri Savetu Evrope. Jedan od naših najboljih lobista u evropskim institucijama. Pre imenovanja za ambasadorku u Briselu bila je šef odeljenja za OEBS i Savet Evrope u Ministarstvu spoljnih poslova.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Dobrila Jakić-Dimić
Doktorka nauka veterinarske medicine i specijalista ishrane. Prva žena direktorka Instituta za veterinarstvo Srbije, sada na mestu višeg naučnog savetnika. Unapredila je saradnju Instituta s domaćim i stranim institucijama.

Ministarstvo trgovine, turizma i usluga - Milka Forcan
Ekonomista po obrazovanju, zaposlena u kompaniji "Delta" već 14 godina. Dobitnica je mnogobrojnih priznanja iz oblasti marketinga i odnosa sa javnošću, među kojima i nagrade "Menadžer godine" Privredne komora Beograda.

Ministarstvo privrede - Svetlana Kisić
Direktorka je Odeljenja finansijskog konsaltinga u revizorsko-konsultantskoj kući "Dilojt i Tuš" u Beogradu. Magistarka je ekonomskih nauka i predavač u beogradskoj Poslovnoj školi na predmetu ekonomika preduzeća. Radila je konsalting na preko 80 projekata.

Ministarstvo finansija - Draginja Đurić
Generalna direktorka "Banke Inteze" AD Beograd. Britanski magazin "The Banker" proglasio ju je 2004. bankarom godine u SCG. Diplomirala je ekonomiju, predsednica je Odbora za bankarstvo Privredne komore Srbije, članica Nadzornog odbora EPS i UO Udruženja banaka.

Ministarstvo nauke i životne sredine - Gordana Perović
Direktorka Agencije za reciklažu. Završila je Tehnološko-metalurški fakultet. Radila je na Institutu "Kirilo Savić" kao direktorka za tehnološki inženjering i zaštitu životne sredine. Od 1984. godine bavi se projektovanjem objekata u cilju zaštite životne sredine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova - Aleksandra Drecun
Predsednica je Međunarodnog antikorupcijskog centra. Od 2004. je savetnik, a potom generalni sekretar predsednika Srbije. Predstavljala je Srbiju u Antikorupcijskoj inicijativi Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i radnim telima SE za borbu protiv kriminala.

Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike - Ranka Savić
Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata. Diplomirana je pravnica, članica je Ekonomsko-socijalnog saveta Srbije, odbornica je u Skupštini Beograda i uključena je u rad Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Ministarstvo zdravlja - Svetlana Vukajlović
Direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, prva žena na čelu Zavoda u istoriji. Od kada je postala direktorka, Zavod je proširio listu medikamenata koje sufinansira na 1500. Završila je Pravni fakultet u Beogradu.

Ministarstvo rudarstva i energetike - Snežana Mijailović
Zamenica je direktora Elektroenergetskog koordinacionog centra. Magistarka je tehničkih nauka, trenutno radi na razvoju tržišta električne energije u jugoistočnoj Evropi po evropskoj metodologiji. Učestvuje u projektu povezivanja evropske električne mreže s mrežom bivših sovjetskih zemalja.

Ministarstvo prosvete i sporta - Srbijanka Turajlić
Profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, na kojem je i doktorirala. Bila je pomoćnica ministra za visoko obrazovanje, jedan je od osnivača "Alternativne akademske obrazovne mreže". Dva puta je dobila godišnju nagradu koju dodeljuju studenti.

Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom - Milica Đilas
Ekspert za Evropsku uniju, savetnica u Kancelariji Srbije za pridruživanje EU. Docent na Fakultetu političkih nauka, na predmetu spoljna politika Srbije i Crne Gore. Bila je koordinatorka izrade nacionalne strategije Srbije za pristupanje EU.

Ministarstvo za kapitalne investicije - Nataša Gospić
Predsednica Udruženja "Jednake mogućnosti", profesorka Saobraćajnog fakulteta u Beogradu i članica Stručnog saveta Regulatorne agencije za telekomunikacije. Doktorirala je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu.

Vicepremijerka - Ivana Dulić-Marković
Aktuelna potpredsednica Vlade Srbije i jedina žena u Vladi. Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije za pregovore sa Evropskom unijom. Prethodno je bila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Doktorirala je poljoprivredne nauke.

Premijerka - Ružica Đinđić
Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i radila u Književnoj zajednici Novog Sada. Predsednica je udruženja "Prvo deca" i Upravnog odbora Fonda "Dr Zoran Đinđić". Počasna je predsednica Univerziteta u Novom Pazaru, dobitnica nagrade za unapređenje međunacionalnih odnosa koju joj je dodelila Rumunska zajednica Vojvodine i nagrade "Osvajanje slobode".