Baza podataka 1500 strucnih zena Srbije  
   O nama  Aktivnosti  Dokumenta  Publikacije  Galerija  Linkovi  Kontakt  

Projekti

Ženska vlada je pokrenula sledeće projekte:

1. Forum za društveni aktivizam - zajedno možemo sve dalje
Ženska vlada, čija je misija promocija stručnog potencijala žena u Srbiji, a pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Beogradu, pokrenula je seriju foruma koji su organizovani u gradovima Srbije. Osnovna ideja i cilj ovog projekta je da okupi i motiviše što veći broj žena sa ciljem poboljšanja položaja žena i kvaliteta življenja u našoj sredini.

2. Izrada Baze podataka 1500 stručnih žena Srbije dalje
Namera ovog projekta je da pokaže da postoji impresivna baza profesionalnog znanja, menadžerskih kapaciteta i visokih kulturnih standarda u ženskom delu srpske populacije. Baza će biti izvor podataka o ženama kandidatkinjama za pozicije koje odgovaraju njihovoj stručnosti i izvor mogućnosti za veću participaciju žena u političkom, socijalnom i ekonomskom životu Srbije.

3. Nedeljno oglašavanje Ženske vlade o aktuelnim temama dalje
Svake nedelje u dnevnom listu «Blic», već više od dve godine objavljuje se autorski članak jedne od članica u rubrici «Iz ugla Ženske vlade». O dinamici objavljivanja ovih tekstova stara se Redakcioni odbor, koga čini nekoliko «ministarki». Do sada su javnosti predstavljeni stavovi o brojnim aktuelnim pitanjima (izborima, nezaposlenosti, evropskim integracijama i našim obavezama u tom procesu, privatizaciji u energetskom sektoru, uspehu naših sportistkinja, položaju žena u verskim zajednicama, ekologiji, zdravstvenoj zaštiti itd.).

4. Akcija «Neka žene odluče!» dalje
Ženska vlada i Evropski pokret u Srbiji vodili su, za vreme trajanja predizborne kampanje za parlamentarne izbore, tokom decembra 2006. i januara 2007. godine, kampanju «Neka žene odluče» u kojoj su pozvali žene da iskoriste svoj glas na izborima 21. januara i pomognu Srbiji da mirno i samopouzdano zakorači putem daljih demokratskih promena. Jedan od ciljeva kampanje bila je i podrška ženama – kandidatkinjama na svim izbornim listama.

5. Regionalni kontakti
Veliki broj međunarodnih institucija i organizacija ocenio je projekat Ženske vlade kao izuzetnu ideju i izražena je spremnost da se on na sličan način organizuje i u drugim zemljama, da bude pokretač regionalnog, evropskog, čak i svetskog povezivanja stručnih žena koje su spremne da svoje znanje i energiju usmere ka unapređenju društava u kojima žive. Upravo je u toku akcija «Biramo Žensku vladu» u Crnoj Gori.

6. Edukacija članica Ženske vlade u izabranim oblastima

7. Izrada monografije o istaknutim ženama u istoriji Srbije
Srpsko društvo obeležile su kroz istoriju i mnoge žene. Cilj ove monografije je da njihov život i rad predstavi široj javnosti, kao podsećanje, ali i kao primer i podsticaj novim generacijama. Radi se na prikupljanju sredstava za izradu monografije.


Aktivnosti

Seminar "Strateško planiranje za Žensku alternativnu vladu BiH", Teslić dalje
Predsedavajuća Ženske vlade, gospođa Svetlana Kisić u sklopu seminara «Strateško planiranje za Žensku alternativnu vladu Bosne i Hercegovine» održanog od 15. do 17. februara 2013. u Tesliću, koleginicama iz Bosne i Hercegovine predstavila je razvojni put Ženske vlade u Srbiji, projekte, prenela iskustva i metodologiju rada.

Seminar "Zakonodavna vlast i procedure u dostizanju rodne ravnopravnosti", Ruma dalje
U sklopu seminara «Zakonodavna vlast i procedure u dostizanju rodne ravnopravnosti» koji je održan u Rumi od 01. do 03.02.2013. godine, predstavnice «Ženske vlade» učestvovale su u panelu «Žensko zdravlje». Panel je organizovan kao diskusija predstavnica Vlade Republike Srbije i Ženske vlade sa narodnim poslanicama.

Susret Ženske vlade u Skupštini AP Vojvodine dalje
31. januara 2012. godine, u Novom Sadu u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova i UniCredit banke, održan je susret Ženske vlade. Skup je organizovan u cilju širenja mreže kontakata i prikupljanja biografija za «Bazu 1500 stručnih žena Srbije».

Godišnji susret Ženske vlade dalje
Godišnji susret Ženske vlade pod sloganom «Za nove kontakte» održan je 1. decembra 2011. godine u hotelu «Continental» na Novom Beogradu, u cilju prikupljanja novih biografija za Bazu 1500 stručnih žena Srbije. Fotografije sa ovog događaja možete pogledati u galeriji.

Izložba slikarke Zuzane Veresky dalje
Svečano otvaranje 37. samostalne izložbe slikarke naivne umetnosti Zuzane Veresky je održano 1. septembra 2009. godine u holu Izvršnog veća AP Vojvodine. Izložbu su zajednički organizovali Ženska vlada, Galerija «Babka» iz Kovačice i Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova.